Очаквано Венецианската комисия потвърди някои от критиките на експертите по отношение

...
Очаквано Венецианската комисия потвърди някои от критиките на експертите по отношение
Коментари Харесай

Венецианската комисия видя политизация на прокуратурата с измененията в Конституцията

Очаквано Венецианската комисия удостовери някои от рецензиите на специалистите във връзка с признатите на първо четене промени в Конституцията, измежду които политизацията на прокурорския съвет и на инспектората към правосъдната власт и утвърди други - като по-голямата съдийска автономия и отпадането на пленума.

Критики обаче се насочат изцяло - към неналичието на претекстове за огромна част от препоръчаните текстове, както и необятен публичен спор преди този момент.

Становището на Европейска комисия за народна власт посредством право, каквото е цялостното й название, бе оповестено през днешния ден от профилирания юридически уебсайт.То следва извършените съвещания с държавното управление, откакто министърът на правораздаването Атанас Славов авансово бе изпратил импортирания в края на предишния политически сезон план, подписан от депутатите на " Продължаваме промяната-Демократична България ", ГЕРБ и Движение за права и свободи. 

Първото четене мина на 6 октомври, а комисията заседава предходната събота.

Както е известно, спор и при експертните разисквания, и в пленарна зала провокира и разпределението на квотите в двата съвета - по-специално в прокурорския. Голямата цел е да има по-силно съдийско самоуправление и следена и отчетна прокуратура. По отношение на разпределението във Висш съдебен съвет забележки няма, такива има обаче за Прокурорския съвет (ПС).

Проектът планува той да се състои от 10 членове и да включва по право основния прокурор, двама членове, избирани директно от прокурорите, един, избиран директно от следователите и шест членове, определени от Народното събрание с болшинство две трети от всички народни представители. На процедура това значи по-силна политическа квота в сравнение с прокурорите и съдиите - 6 на 4 и това породи брожения, че съветът ще се политизира.

В добавка, заложеното в плана ограничаване от парламентарната квота да не се предлагат настоящи прокурори и следователи докара до мнения, че решенията ще се взимат от лица, външни за системата.

Именно в тази посока Венецианската комисия насочва рекомендация: 

" За да се ограничи концентрацията на пълномощия в институцията на основния прокурор и да се укрепи независимостта на прокурорите, плановете за промени дават явен превес на членовете на Прокурорския съвет, определени от Народното събрание, като обезпечават доста малко посланичество на прокурорите в Прокурорския съвет (само трима членове от десет). Въпреки че промяната има за цел да обърне наклонността и да понижи пълномощията и въздействието на основния прокурор, тя би трябвало в същото време да избегне риска от политическо въздействие върху прокуратурите и да даде на съвета нужната експертиза за осъществяване на неговите задания. "

Както Клуб Z писа, от болшинството обмислят дали да не трансформират квотното систематизиране, като то стане 6 на 5 в интерес на парламентарната квота. 

В този подтекст са забележките на Комисията и по отношение на дадените нови пълномощия на министъра на правораздаването, измежду които, че може да прави оферти за назначение, повишение, намаление, пренасяне и освобождение от служба на прокурори и следователи; може да прави оферти за освобождение от служба на съдии. Според консултативния орган тези текстове би трябвало да отпаднат.

Пак в същия подтекст са и рецензиите във връзка с концепциите за инспектората. Инспекторатът не би трябвало да бъде планиран по метод, който може да сложи в заплаха независимостта на правосъдната власт - пишат от ВК. А той е - избира се с 2/3 от народните представители, като са му вменени функционалности и да " ревизира " работата на магистратите и да ги предлага за дисциплинарни санкции, против което Комисията се опълчва. 

По отношение на квалифицираното болшинство от 2/3 ВК предлага обезщетителен механизъм, при положение, че такова не може да се събере в Народното събрание. Сегашният испекторат, както и Висшият правосъден съвет, са образец за това - с изтекли мандати, само че несменени поради липса на 160 гласа.

От Венецианската комисия също не считат, че основният прокурор би трябвало да бъде редуциран единствено до админ. Един от най-коментираните в у нас въпроси бе би трябвало ли прокуратурата да следва структурата на наказателните съдилища, което през вчерашния ден предизвика опозизията да заключи, че към този момент ще имаме 28 Гешевци - по отношение на локалните феодали, както и би трябвало ли функционалностите на основния прокурор да бъдат чисто административни, откакто му се лишават и двете функционалности - да реализира контрол за правда и методическо управление върху активността на всички прокурори.

Приветстват текствоете, които концентрират работата на обвиняването в наказателния развой, както и премахването на надзора за правда, само че не и етодическо управление върху активността на всички прокурори. Както Клуб Z писа, болшинството счита да остави тази функционалност на обвинител номер едно сред четенията на плана.

" Който предлага законопроект, би трябвало най-малко да постави рационални старания, с цел да изясни съображенията за всяко предложение. Проектът съдържа в приложение къса обяснителна записка. До огромна степен тя повтаря същността на някои от промените, без да показва аргументите, заради които тези промени са нужни, или каквато и да е оценка на тяхното евентуално влияние " - подлагат на критика от Венецианската комисия.

Факт, промените не бяха дебатирани авансово, а текстовете, препоръчани от ГЕРБ и Движение за права и свободи към плана на ПП-ДБ - вкарани в последния миг преди внасянето на плана в за промени в Народното събрание. В претекстовете има неналичия във връзка с много от предложенията.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР